Gazdiknak

Mikor és milyen ruhát kell adni a kutyára?

Kabát, mellény, pulóver, póló, kezeslábas, zokni, csizma – a kutyagardróbot ma már a legtrendibb szerelésekkel töltheted fel. Persze a kutyák öltöztetése elsősorban nem a divatról szól. Mert van, amikor a bunda már nem elég…

Míg bizonyos fajta kutyák télen is gond nélkül elvannak a kinti hidegben, addig a lakásban tartott rövidszőrű kutyák egy részének egyre fontosabb a megfelelő kutyaruha. Nemcsak a téli hidegben, vagy esős, viharos időben, de még a forró nyári napokon is.

Miért van szükség plusz védelemre?

A mai „városi” kutyák egész évben egyenletes hőmérsékletű lakásban élnek. Ehhez a hőmérséklethez szoknak, így téli szőrváltáskor nem fognak olyan dús szőrzetet növeszteni, mint a kint élő társaik. Ha egész évben kint vannak a kertben, akkor a bundájuk is alkalmazkodni fog a hideghez, aljszőrzetet növesztenek, megvastagszik a zsírszövetük, és ezzel könnyebben tudnak védekezni a téli időjárás ellen.

Vannak olyan fajták, amelyeknek bár rövid a szőre, a testtömege azonban nagy, így nem fáznak még télen sem. A kistermetű kutyák azonban hajlamosabbak a megfázásra, rájuk jobban oda kell figyelni. Mint ahogy az idősebb vagy beteg, gyenge immunrendszerű kutyákra is!

72667412 373138916924511 6381884706761211904 n

Mikor kell a kutyára ruhát adni?

A válasz egyszerű: amikor fázik, remeg. Hidegben, csapadékos időben. Amikor a kutyák már nem tudják megtartani a testük melegét, és könnyen megfáznak. Hogy mikor fázik egy kutya, azt egyede válogatja, de 7-10 fok alatt már javasolt a kutyakabát. Főleg akkor, ha nemcsak kiszaladsz az ebbel, hanem hosszabb időt töltesz vele a szabadban. Érzékenyebb kutyusra esőben is jó, ha vízhatlan kabátot, esőkabátot adsz.

Tűző napsütésben pedig elkel egy könnyű póló, nagy melegben a hűtőruha. A fehér szőrű, világos bőrű kutyáknál gyakrabban fordul elő bőrrák, ezért fontos megvédeni a káros sugárzástól, a leégéstől.

Az allergiás kutyáknál nagyon hasznos lehet, ha ruhában sétálnak, mert pollenszezonban így nem közvetlenül a szőrükre tapad az allergén anyag.

A kutyaruhának biztonsági szerepe is van. A fényvisszaverő mellények nagyon praktikusak egész évben. Télen, mert már korán, délután besötétedik, nyáron pedig azért, mert általában a nagy meleg miatt késő estére csúszik a séta, amikor már lehűlt kicsit a levegő.

73148996 410980963161204 8142637666794471424 n

A megfelelő kutyaruha

Hogyan válassz kutyaruhát? A legfontosabb szempont a kényelem. Az új ruhát mindig próbáld fel kedvencedre! Figyeld meg benne a mozgását, ne szorítsa sehol a ruha, és a dolgát is rendesen el tudja végezni benne.

Mire figyelj még a ruha kiválasztásánál?

  • Készüljön jó minőségű anyagból. Természetes, könnyű, jól szellőző anyagú ruhát válassz, mert a műszálra sok kutya érzékeny lehet, a nehéz anyagok pedig rosszat tesznek a szőrzetnek.
  • Könnyű legyen feladni a kutyára. Ha macerás az öltözködés, nem biztos, hogy hamar megszokja a kabátot, pulóvert.
  • Számít, mennyire meleg a ruha. Érdemes többféle kabátot vagy pulóvert beszerezni, hogy az időjárásnak megfelelően öltözve tudjatok sétálni.
  • A ruha védje a mellkasát és a hasát is. Ha nem véd megfelelően, könnyen felfázik a kutyus annak ellenére is, hogy jól felöltöztetted.
  • Legyen könnyen mosható a ruha, ne menjen össze, és ne essenek le róla a díszek. Jobb, ha nincs rajta semmi olyan, amit meg lehet rágni, vagy le lehet nyelni.
  • A cipő megfelelően védjen. Télen a só felmarása ellen, illetve nyáron a forró aszfalttól, vagy éppen a toklásztól.

Hogy szoktasd hozzá a kutyát az új ruhához?

Fokozatosan! Nem biztos, hogy elsőre elfogadja, hogy ruhát húzol rá. Először csak rövidebb időre viselje a kabátot, pulóvert vagy pólót, majd fokozatosan, egyre hosszabb időn át hordja. Nem kell otthon próbálgatni, rögtön menjetek is sétálni benne!

Pin It

+36 20 329 7170

Email: ruppkriszta70@gmail.com

1223 Budapest, Vidám utca 5.

Nyitva: H-P: 10:00-18:00 | SZ: 10:00-13:00