Gazdiknak

Hogyan védd meg kutyádat a kullancsoktól?

A kullancsok többféle betegséget terjeszthetnek, köztük igen súlyosakat is. Sajnos nemcsak az erdőben kell tartani a kullancstól; a városi parkokban, kutyafuttatókban, kertes házas övezetekben is előfordulnak. A leghatékonyabb védekezés a megelőzés! Ezért mindenképpen szerezd be a kutyád számára legideálisabb kullancsriasztó készítményt.

Hol és mikor támadnak a kullancsok?

Általános tévhit, hogy a kullancsok csak tavasztól őszig aktívak, és csak bokros, fás vidékeken találhatók meg. Az igaz, hogy a kullancsok szaporodásának leginkább a meleg és nedves időszak kedvez, tavasszal és ősszel van belőlük a legtöbb, de az enyhébb teleket is kibírják. Ezért jobb egész évben megfelelően védekezni ellenük.

A kullancsok pókszabású rovarok, rengeteg fajuk van, amelyek a fűszálaktól a bokrokig mindenhol felbukkanhatnak. Kedvelik a sűrű aljnövényzetet, a bozótokat és az olyan élettereket, ahol madarak, háziállatok vagy sündisznók vannak. Nem kell tehát ahhoz erdőbe menni, hogy kullanccsal találkozzatok! A városi zöldövezetekben, parkokban, játszótereken, kutyafuttatókban és a családi házak környékén is ott vannak.

hogyan vedd meg a kutyadat 01

A kullancsok által terjesztett betegségek

Babéziózis. Az egyik legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség. A kórokozó a kullancs vérszívása során jut a kutya szervezetébe, és megtámadja a vörösvérsejteket. Ha a kutya nem jut időben állatorvoshoz, akár néhány nap alatt elpusztulhat! A betegség tünetei 3-7 nap lappangási idő után jelentkeznek.

Tipikus tünetek: levertség, étvágytalanság, magas láz, sötét vizelet, sárgás szemfehérje, fehér fogíny. A babéziózis az időben megkezdett, szakszerű kezeléssel jó eséllyel gyógyítható!

Lyme-kór. A leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség. Egy Borrelia burgdorferi nevű baktérium kerül a szervezetbe, amely elhúzódó, több szervrendszert érintő betegséget okozhat.

Tipikus tünetek: sántaság, visszatérő láz, ízületi gyulladás és fájdalom, érzékenység az érintésre, nehézlégzés, levertség, nyirokcsomó-duzzanat, étvágytalanság. Hosszabb antibiotikum-kúrával kezelhető. A Lyme-kór ellen létezik megelőző védőoltás, érdemes beadatni!

dog 622695 1280

A leghatékonyabb védekezés a megelőzés!

A megelőzéshez nagyon sokféle készítmény érhető el, de mielőtt választanál, vedd figyelembe az alábbi szempontokat:

A kutyád súlya. Az adagolás általában súly alapján történik, ezért legyen egy aktuális mérés. Az állatorvosi rendelőben is lemérheted a kutyusodat.

A kutyád egészségi állapota.  A kullancs elleni készítmények vegyszereket tartalmaznak, ezért biztonságosabb, ha állatorvosi vizsgálat és ajánlás előzi meg a védekezési eszköz, illetve módszer kiválasztását.

A kutyád életkora. Mert bizonyos készítmények nem valók kölyköknek vagy matuzsálemeknek!

A családi élet, a közös programok. Ha kisgyerek vagy más kisállat él veletek, ezt is figyelembe kell venni a készítmény kiválasztásakor, ne érintkezhessenek veszélyes anyagokkal. Az is számít, merre laktok, milyen környezetben, mennyi zöld van, erdő-mező, mennyit kirándultok, úsztok – mennyire szükséges extra védelem.

common wood bock 1503083 1280

Milyen kullancsriasztó eszközök és módszerek közül választhatsz?

  • Nyakörv. Többféle hatóanyag között választhatsz, érdemes azt is nézni, mennyi időre ad védettséget. A kullancs mellett bizonyos nyakörvek szúnyogok és bolhák ellen is védenek.
  • Cseppek. A szőr közé, a bőrbe kell bedörzsölni, úgynevezett spot on készítmény. A kullancsriasztó hatás mellett el is pusztítja a parazitákat, és ellenáll esőnek, hónak, tűző napnak. Havonta kell ismételni.
  • Tabletta. Kényelmesen, szájon át adható be a pirula, ami akár 3 hónapra is teljes védelmet nyújt.
  • Ultrahangos biléta. Elriasztja a kullancsokat mintegy 2 méteres körzetben, így te is védve lehetsz, amikor pórázon sétáltok.

Séta után vizsgáld át a kutyádat!

Ha kullancsot találsz, rögtön távolítsd el, lehetőleg egyben és élve. Utána pedig egy-két hétig fokozottan figyeld a kutyád viselkedését, és ha bármilyen fent említett tünetet látsz rajta, vidd azonnal állatorvoshoz!

A kullancs eltávolítása

Felejtsd el a szájhagyomány útján terjedő módszereket, mint a kullancs bekenése zsírral, olajjal. Ezzel csak azt érnéd el, hogy a fulladozó kullancs még intenzívebben löki ki magából a fertőzést okozható anyagokat.

Az erősen megszívott kullancsot akár kézzel is el tudod távolítani, de csipesszel vagy speciális kullancs-eltávolító kanállal egyszerűbb lesz. (Utóbbit érdemes beszerezni előre.) A kullancsot óvatosan, de határozott mozdulattal kell kihúzni, közvetlenül a bőr felszínénél. Ha a feje beszakad, egy idő után ki fog lökődni magától, ez nem jelent plusz kockázatot a fertőzésre. A potrohánál viszont vigyázni kell, hogy ne nyomódjon össze.

Miután kiszedted a kullancsot, fertőtlenítsd a sebet, az eszközöket, és alaposan moss kezet.

Pin It

+36 20 329 7170

Email: ruppkriszta70@gmail.com

1223 Budapest, Vidám utca 5.

Nyitva: H-P: 10:00-18:00 | SZ: 10:00-13:00